Als je dit leest heb je waarschijnlijk net de keuze gemaakt om een working holiday visum aan te vragen voor Australië. Of je bent je nog aan het oriënteren. Australië is fantastisch en ik kan maar één ding zeggen. Regel je visum en vertrek zo snel mogelijk! Boek dat vliegticket richting Australië en stap het vliegtuig in. Het gaat het avontuur van je leven worden.
Ik vind zelf het aanvragen van het working holiday visum voor Australië vrij gemakkelijk. Waar je op moet letten is dat je de juiste aanvraagt en dat je alles goed invult. Ik wil je door het proces heen helpen en vervolgens wat tips meegeven. Dit is specifiek voor je eerste working holiday visum. Wanneer je jouw tweede of derde WHV wil aanvragen moet je hier zijn.
Uiteraard is er een reden waarom je naar Australië wilt. Er is veel te zien en te doen! Van west Australië met zijn woestijnen tot oost Australië met zijn bezienswaardigheden. Of gewoon Sydney, waar altijd wel iets te beleven is!
Voorwaarden van eerste working holiday visum aanvragen voor Australië
Het aanvragen van het visum is gemakkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is wat tijd er voor vrij te maken. Hoe dat precies in elkaar zit neem ik je zo helemaal doorheen. Ik vind het belangrijk om eerst de voorwaarden even aan te stippen. Wanneer je namelijk niet voldoet aan deze voorwaarden, dan heeft het geen zin je working holiday visum aan te vragen. Dan kan je beter kijken een standaard visum voor toeristen.
Er zijn behoorlijk wat voorwaarden. Ik heb de belangrijkste voorwaarden gekozen om te benoemen. Mocht je ze allemaal willen nalezen dan kan je dit (in het Engels) nalezen op de website van de Australische immigratie.
- Je moet een paspoort hebben dat dit visum mag aanvragen. Nederlandse en Belgische paspoorten zijn oké
- Jouw leeftijd ligt tussen de 18 en 30 jaar tijdens het aanvragen
- Het is niet toegestaan dat je eerder een WHV visum hebt gehad
- Je moet genoeg geld hebben – 5000 Australische dollar
- Er moet voldaan worden aan de eisen qua gezondheid
- De kosten van de aanvraag moeten worden betaald voordat er wordt beoordeeld
- Er reizen geen (afhankelijke) kinderen met je mee
- De aanvraag is buiten Australië gedaan
Al met al is het een hele waslijst aan regels. Nu is dat natuurlijk geen probleem, want het zijn geen heel moeilijke regels. Check hier hoe duur het visum momenteel is.
Voorwaarden in Australië
Naast een paar voorwaarden voor de aanvraag, zijn er ook voorwaarden in Australië. Ik vind overigens dat Australië vrij gemakkelijk doet qua regels. Het zijn vrij standaard regels en je moet je gewoon aan de wet houden. Toch wil ik ze zeker even benoemen en de voorwaarden voor je working holiday visum in Australië zijn als volgt:
- Je mag maximaal 6 maanden voor dezelfde werkgever te werken
- Wanneer je wilt studeren kan je dit maximaal 4 maanden doen op dit visum
- Je paspoort moet minimaal 6 maanden geldig zijn wanneer je het land verlaat
- Wetten en regels moet je je altijd aan houden
- Tax moet betaald worden en je moet een aangifte invullen
- Op dit visum kan je maximaal 12 maanden blijven
- Je mag zo vaak je wilt Australië in en weer uit reizen
Al met al zijn dit geen inwikkelde voorwaarden. Australië wil het dan ook vrij gemakkelijk maken voor backpackers, omdat ze nodig zijn voor de boeren. Zonder backpackers zou er (nog meer) tekort zijn in die industrieën, dus je bent meer dan welkom!
Stap voor stap aanvragen van het working holiday visum
Er zijn vijf stappen in het verkrijgen van je visum. Ik zal ze stap voor stap met je doornemen zodat het helemaal duidelijk is. Mocht je alsnog vragen hebben, stel ze dan zeker! Dat kan helemaal onderaan, maar ook via facebook of instagram.
Stap 1 – voor het aanvragen
Deze stap is niet heel erg moeilijk en ligt vooral aan jouw voorkeuren. Er zijn twee dingen die je kan doen voordat je het visum aanvraagt. Het eerste is het doen van de medische testen van je gezondheid. Die zou je dan gelijk bij je visum kunnen voegen. Mijn tip is om dit niet te doen, omdat je waarschijnlijk onnodige kosten maakt. Doe dit alleen als je heel erg snel je visum nodig hebt!
Het tweede wat je kan doen is hulp vragen bij het aanvragen. Dit kan bij een kennis of bij een kantoor. Een bekende plek die je kan helpen is E-visums. Ik kan je aanraden het zelf te doen, maar wanneer je het zo gemakkelijk mogelijk wilt, dan levert E-visums een top service.
Stap 2 – verzamelen van documenten
Deze stap is heel simpel het verzamelen van al je documenten. Scan je paspoort alvast zodat je het visum straks makkelijk kan aanvragen. Zorg ervoor dat je genoeg geld hebt. Dat is dus ongeveer 5000 Australische dollar! En zorg er daarnaast voor dat alle documenten in het Engels worden vertaald zover dit nodig is. Het zal dan vooral gaan om “bijzondere” documenten. Hieronder valt bijvoorbeeld een document dat je naam veranderd is of dat je getrouwd/gescheiden bent en dus een naamsverandering hebt gehad.
Stap 3 – het aanvragen van je working holiday visum voor Australië
Het aanvragen kost je waarschijnlijk de meeste tijd. Denk eraan dat je een uur tot twee uur bezig kan zijn. Voor mij is het alweer een paar jaar geleden, maar ik denk dat ik ongeveer een uur bezig was. Ik hoefde gelukkig uiteindelijk geen extra documenten te geven, wanneer je dat wel moet doen kan dat je zo een uur extra kosten.
Dingen die je in moet vullen zijn voornamelijk standaard dingen. Zo moet je jouw geboorteplaats invullen, je volledige naam, paspoortnummer en kopieën van je documenten. Verder zijn het heel veel ja/nee vragen over je verleden en of je mogelijk problemen gaat veroorzaken. Ondanks dat het misschien makkelijk is soms te liegen wil ik je dit wel afraden. Je visum wordt dan mogelijk afgewezen als ze erachter komen. Ook kunnen ze je een boete geven en je de toegang tot Australië ontzeggen voor 3 jaar.
Aan het einde moet je de kosten van het visum betalen. Ik heb het toen per creditcard betaald en vond dit de beste optie. Mocht je geen creditcard hebben kan je dit aan een familielid vragen. Een gewone Nederlandse betaalpas werkte in ieder geval niet. Mocht je sowieso een handige mastercard willen voor in het buitenland raad ik je N26 aan.
Stap 4 en 5 – na het aanvragen en uitkomst
Oké nadat je het visa dus hebt aangevraagd krijg je de uitkomst. Volgens het immigratiekantoor krijg je in 75% van de gevallen je visum binnen 7 dagen en in 90% binnen 14 dagen. Zelf had ik de goedkeuring van mijn visa binnen het uur in mijn mailbox. Ik heb van geen enkele Nederlander gehoord dat het langer duurde dan een paar uur voor hun eerste working holiday visum.
Ze kunnen natuurlijk altijd vragen om aanvullende informatie. Dit kan gaan om je biometrie of een gezondheidsverklaring. Maar ook om fouten op je aanvraag of gewoon om meer informatie over jou.
Tenslotte krijg je – als alles goed is – het visum. Hierbij zit je visumnummer. Houdt dit nummer altijd ergens apart! Verder krijg je gelijk te horen wanneer je visum start en tot wanneer je het land uiterlijk in mag reizen. Ze sturen daarnaast alle voorwaarden nog eens door via de mail, dus lees ze snel even door voordat je vertrekt. Je moet een kopie van het besluit – het toekennen van je visum – officieel altijd bij je hebben in Australië.
Uiteraard sta je nu te springen om te vertrekken. Dus boek snel je vlucht. Skyscanner heeft de beste vluchten en de beste prijzen. Boek je eerste hotel of hostel en regel de laatste dingetjes zoals een reisstekker en een goede backpack. Je hebt na het toekennen van het visum normaal gesproken één jaar om Australië voor het eerst binnen te reizen. Mocht je dit niet doen, dan vervalt je visum helaas en heb je geen recht op een nieuw working holiday visum.