Marokko is een land waar je zo heen vliegt. Het is een land met 4 koningssteden, prachtige bergen, woestijn en een verrassend mooie natuur. Daarnaast heb je er een aantal prachtige watervallen, een heerlijke kust en leuke aapjes. Hier vind je alle informatie om je reis naar Marokko goed voor te bereiden. Op zoek naar een leuke route? Kijk dan naar mijn aangeraden route door Marokko.
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Marokko kent een vrij warm klimaat. In de zomer is het er zelf heet en regent het vrijwel niet. In de winters koelt het in het zuiden af tot ongeveer 20 graden overdag. In het noorden en in de bergen kan het echter flink sneeuwen! Hieronder zie je de temperatuur van Marrakech. In het noorden blijft het beduidend kouder, dus hou daar rekening mee. In de zomer is het daar alsnog 25 tot 30 graden. In de winter kan het er 10 graden worden of dus zelfs sneeuwen! In de zomer is in het zuiden relatief veel gesloten. Dit komt uitsluitend door de hitte, dus hou daar rekening mee. In de winter zijn sommige gebieden in het noorden dan weer onbereikbaar. De beste seizoenen om Marokko te bezoeken zijn dan ook de lente en herfst.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Marokko is een relatief veilig land en kent maar weinig problemen. Reizen langs het grensgebied van Algerije, in de westelijke Sahara en in grote steden brengen veiligheidsrisico’s mee. In de grote steden gaat dit vooral om criminaliteit en oplichting. In de westelijke Sahar gaat het om (oude, niet ontplofte) mijnenvelden. Als je daar van de weg af gaat is het dus erg gevaarlijk. Het grensgebied met Mauritanië is zelfs zo gevaarlijk dat er voor geldt dat je er niet moet reizen. De grensovergangen tussen Marokko en omliggende landen zijn volledig gesloten met één uitzondering. De grensovergang langs de kust van Marokko en Mauritanië is wel open. Kijk voordat je op reis gaat naar het laatste reisadvies!
Hou er in de grote steden rekening mee dat ze je op elke mogelijke manier willen oplichten. In Marrakesh doen ze dit door je te zakkenrollen of door als neppe gids te fungeren. Vervolgens eisen ze geld van je!
Visum & maximale verblijfsduur
Voor Marokko heb je geen visum nodig als je er niet langer blijft dan 90 dagen. Je kan vrij gemakkelijk het land in komen, zolang je het formulier maar juist invult bij de douane. Mocht je langer dan die 90 dagen willen blijven, dan heb je wel een visum nodig.
Verplichte inentingen in Marokko | informatie
Voor Marokko geldt dat er twee inentingen sterk worden aangeraden: hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Beide ziektes kan je oplopen in Marokko. Je kan vaccinaties laten zetten bij het vaccinatiecentrum. Hier kan je ook navragen of je nog andere persoonsgebonden inentingen moet halen. Het kan dan gaan om buiktyfus, hepatitis B, tuberculose of rabiës.
Zorg er in Marokko altijd voor dat je sterke zonnebrand voor handen hebt. De zon is erg fel en je kan er binnen het uur flink verbranden. Muggen komen er maar weinig voor. Wanneer je toch veel in waterrijke gebieden komt met zoet water, dan is DEET wel aan te raden.
Vliegtickets richting Marokko | informatie
Vliegen naar Marokko is bizar goedkoop. Er zijn soms vluchten die maar 20 tot 30 euro kosten retour. Je vliegt dan op één van de grotere steden van het land zoals Fez, Rabat of Marrakesh. Je zit zo’n 3 tot 4 uur in het vliegtuig.
De beste vliegtickets kan je vinden via skyscanner. Vervolgens kan je ze gemakkelijk boeken via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Marokko is een islamitisch land en kent verschillende islamitische feestdagen. Deze feestdagen veranderen elk jaar wanneer ze vallen. Ook zijn er een aantal nationale vakantiedagen waarop er feest wordt gevierd, dit zijn:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- 11 januari – onafhankelijkheid manifestatie dag
- 1 mei – dag van de arbeid
- 30 juli – dag van de troon
- 14 augustus – Oued Ed-Dahab dag
- 20 augustus – dag van de revolutie
- 21 augustus – dag van de jeugd
- 6 november – Groene mars
- 18 november – onafhankelijkheidsdag
Daarnaast kent Marokko de volgende islamitische feestdagen die elk jaar veranderen van datum:
- Islamitisch nieuwjaar
- geboortedag van de profeet Mohammed
- Suikerfeest
- Offerfeest
Tijdens de Ramadan kan je in de afgelegen gebieden van Marokko eigenlijk geen restaurants vinden die open zijn. In de steden is dit echter geen probleem! Daar wordt veel rekening gehouden met toeristen. Het kan dan wel erg druk zijn met Marokkanen die uit eten gaan na zonsondergang.
Gemiddelde kosten en budget in Marokko | informatie
Marokko is zeker geen erg duur land. Het is goedkoper dan grote delen van Europa en je kan er zelfs bizar goedkoop rondreizen. Wanneer je alles doet met het openbaar vervoer dan hoef je maar weinig uit te geven. Goedkope kamers heb je al vanaf 5 euro. Alles is te bereiken met de bus of te voet, dus dat is ideaal.
Backpackers zullen ongeveer 20 tot 30 euro per dag uitgeven. Als je heel erg op de kosten let, dan is 20 euro goed mogelijk. Hou anders rekening met die 30 euro. Hiervoor slaap je soms in hostels en soms in privékamers. Daarnaast eet je vooral op straat en onderneem je zoveel mogelijk activiteiten zelf.
Flashpackers geven eerder 40 euro per dag uit. Je slaapt dan in iets betere privékamers en doet soms een tour.
Luxe reizigers komen al erg ver met slechts 60 euro per dag. Je hebt dan een luxe privékamer en doet regelmatig een tour. Of je pakt een taxi richting die ene leuke plek.