Cambodja is een land in zuid oost Azië dat niet hoog op mensen hun lijstje staat. Terwijl er juist ontzettend veel te doen is! Bezoek het prachtige Angkor Wat tempelcomplex bijvoorbeeld. Of ga naar één van de tropische bounty eilanden zoals Koh Rong. Hier vind je alle informatie om je reis naar Cambodja voor te bereiden. Benieuwd naar een leuke route? Kijk dan naar mijn aangeraden route door Cambodja!
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Cambodja heeft een tropisch klimaat en dat merk je aan de luchtvochtigheid. Je kan het hele jaar door in Cambodja reizen, maar het is aan te raden de maanden september en oktober te vermijden. Er valt dan extreem veel regen en wegen spoelen weg. In onze winter, december, januari en februari, valt er weinig regen. Je heb dan veel zonuren en de temperatuur is prettig. De luchtvochtigheid is dan ook iets lager, waardoor dit de beste maanden zijn om er rond te reizen.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Voor heel Cambodja geldt dat het ministerie van buitenlandse zaken aangeeft dat er veiligheidsrisico’s zijn. Op het platteland van Cambodja liggen nog behoorlijk wat landmijnen en bommen. Verder is er veel criminaliteit, waaronder criminaliteit die gericht is op toeristen. Onder andere (gewapende) berovingen, diefstal en zakkenrollen komen er voor. Ga daarom niet alleen de straat op in afgelegen gebieden of in afgelegen straten in steden. Kijk voordat je op reis gaat naar het laatste reisadvies.
Visum & maximale verblijfsduur
Voor Cambodja heb je een visum nodig. Dit visum kan je gemakkelijk regelen in Thailand of online. Ook is het mogelijk een visum on arrival te halen bij de grens, wat waarschijnlijk de gemakkelijkste manier is. Dit kan onder andere op het vliegveld. Mocht je alles online willen regelen dan kan dat via de officiële website. Mocht je dit zelf allemaal niet in willen vullen, dan kan je het laten doen door een visumbureau.
Verplichte inentingen in Cambodja | informatie
Alhoewel er geen verplichte inentingen zijn als je vanuit Nederland of België komt, zijn er wel een aantal sterk aangeraden inentingen! Haal in ieder geval hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Mocht je uit een gele koorts gebied komen, dan is de inenting daartegen verplicht om het land binnen te komen! Deze vaccinaties kan je halen bij het vaccinatiecentrum.
Andere ziektes waartegen je ingeënt kan worden zijn rabiës, hepatitis B, buiktyfus, tuberculose, Japanse encefalitis en mazelen. Het is afhankelijk van je reisplannen en andere factoren of jij die inentingen het beste wel of niet kan halen. Vraag dit daarom na bij het vaccinatiecentrum!
Zorg er in Cambodja voor dat je goed beschermd bent tegen muggen. Muggen kunnen onder andere zika, dengue en malaria overbrengen. Gebruik hiervoor sterke DEET of andere anti-muggenspray. In Cambodja kan de zon erg fel zijn. De intensiteit kan zelfs zo hoog zijn dat je verbrandt terwijl het bewolkt is. Koop daarom sterke zonnebrand. Hou er bij contact met zoet oppervlaktewater rekening mee dat je schistosomiasis op kan lopen.
Vliegtickets richting Cambodja | informatie
Alhoewel vliegen naar Cambodja goed mogelijk is, doen maar weinig mensen dit. Vliegen op Siem Reap kan vanaf 450 euro, maar kost vaak veel meer. Hierdoor is vliegen op Bangkok en vervolgens verder reizen goedkoper. Vluchten naar Bangkok starten rond de 400 euro. Zeker in vakanties kan vliegen op Cambodja erg duur zijn, terwijl vliegen op Bangkok relatief goedkoop blijft.
De beste vliegtickets vind je via skyscanner. Boek ze vervolgens gemakkelijk via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Cambodja is een overwegend boeddhistisch land met een boeddhistische cultuur. Er zijn dan ook veel vrije feestdagen en vakantiedagen die religieus zijn. Daarnaast zijn er behoorlijk wat oorlogen geweest, dus hebben ze ook relatief veel nationale feestdagen. De Cambodjanen hebben verder maar weinig vakantiedagen, ze zijn de meeste dagen van het jaar aan het werk. De feestdagen in Cambodja zijn:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- 7 januari – overwinning over de genocide
- Ergens in februari – Meak Bochea (verzamelen van monniken om te luisteren naar boeddha)
- 8 maart – internationale vrouwendag
- 13-15 april of 14-16 april – Khmer nieuwjaar
- Ergens in april of mei – Visak Bochea (herinneren van boeddha)
- 1 mei – dag van de arbeid
- Ergens in mei – dag van het koninklijk ploegen
- 13-15 mei – Koning Norodom Sihamoni’s verjaardag
- 20 mei – nationale dag van herinnering
- 1 juni – internationale kinderdag
- 18 juni – de koningin haar moeder’s verjaardag
- 24 september – dag van de constitutie
- 3 Dagen in september of oktober – Pchum Ben
- 15 oktober – herinneringsdag van de vader van de koning
- 23 oktober – Dag van de overeenkomst van vrede in Parijs
- 29 oktober – kroningsdag van koning Sihamoni
- 9 november – onafhankelijkheidsdag
- 3 Dagen in oktober of november – waterfestival
- 10 december – dag van de mensenrechten
Gemiddelde kosten en budget in Cambodja | informatie
Cambodja is, net zoals andere landen in deze regio, vrij goedkoop. Het is zelfs één van de goedkoopste landen als je kijkt naar de omliggende landen. Zowel Thailand als Vietnam zijn duidelijk iets duurder. Tussen Laos en Cambodja scheelt het maar weinig.
Backpackers geven gemiddeld zo’n 20 tot 25 euro per dag uit. Je slaapt dan in hostels en eet op straat. Wel doe je behoorlijk wat activiteiten en betaal je voor tempels. Daar kom je in Cambodja nou eenmaal niet onderuit.
Flashpackers geven iets meer uit, reken op 30 tot 35 euro per dag. Je hebt dan wel een privékamer!
Luxe reizigers geven het meeste uit. Alhoewel ze niet bizar veel uit hoeven te geven, is een gemiddeld budget van 60 euro per dag wel redelijk. Mocht je in dure sterrenhotels willen slapen en daar eten, dan kost het uiteraard meer. Voor dit budget heb je wel een leuke luxe kamer of zelfs een eigen hutje of huisje.