Iran is een prachtig nog vrij onontdekt land. Je hebt hier een prachtige natuur, bizar mooie gebouwen en vriendelijke bevolking! Daarnaast is er gewoon veel te zien en te ontdekken. Hier vind je alle informatie om je reis naar Iran voor te bereiden. Op zoek naar een leuke route? Bekijk dan zeker mijn aangeraden route door Iran.
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
In Iran kan het in de zomer bizar warm worden. Temperaturen die over de 40 graden heen gaan zijn niet abnormaal. In de winter kan het dan weer erg koud worden. Zeker in de nacht kan het behoorlijk vriezen. In de bergen valt er dan ook veel sneeuw. De beste periode om Iran te bezoeken is in de lente of de herfst. In de winter is het af te raden om naar Iran te reizen. Veel is dan gesloten en je kan niet overal komen. In de zomer is het dan weer af te raden omdat het zo bizar heet kan worden.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Iran is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, een vrij veilig land om in rond te reizen. De politie en de regering is er vrij streng, dus hou je zeker aan de regels. Daarnaast is er relatief veel diefstal in het land. Voor de grensgebieden met Pakistan, Afghanistan en Irak geldt een “niet reizen” advies. Let overigens wel goed op als je wordt staande gehouden door de politie. Er is relatief veel nep-politie op de been in Teheran, dus vraag dan altijd om het bewijs dat diegene echt een politieagent is.
Visum & maximale verblijfsduur
Je hebt voor Iran een visum nodig. Aan dit visum zitten een aantal voorwaarden. Mocht je inderdaad naar Iran willen gaan, dan raad ik je aan om het hele proces door te lezen. Een aantal dingen die je nodig hebt zijn: een zorgverzekering en een verklaring van je zorgverzekering dat die ook geldig is in Iran. Het visum kan je dan vervolgens krijgen op het vliegveld waar je aan komt. Met dit visum mag je maximaal 30 dagen in het land blijven!
Verplichte inentingen in Iran | informatie
In Iran komen er verschillende ziektes voor waartegen je ingeënt kan worden. De twee inentingen die aan alle reizigers naar Iran worden aangeraden zijn DTP (difteria, tetanus en polio) en hepatitis A. Daarnaast kan je ingeënt worden tegen buiktyfus, hepatitis B en rabiës. Mocht je uit een gebied komen met gele koorts, dan ben je verplicht die inenting te hebben! Neem contact op met het vaccinatiecentrum om je inentingen te halen en te bespreken welke jij nodig hebt.
Vliegtickets richting Iran | informatie
Vliegen naar Iran is verbazingwekkend goedkoop. Vanaf 200 euro kan je al een retourtje vinden. Een gebruikelijke prijs voor een retour ligt rond de 300 tot 350 euro.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Iran is een islamitisch land en kent dan ook veel islamitische feestdagen. Onder andere het suikerfeest en het offerfeest worden uitgebreid gevierd. Doordat ze een andere kalender gebruiken dan wij doen verschuiven de data elk jaar. Kijk daarom naar deze tabel om te bepalen wanneer de feestdagen vallen.
Gemiddelde kosten en budget in Iran | informatie
Iran is een land dat vrij moeilijk te bereizen is. Dat maakt het dan ook duurder dan het echt is. Wanneer je veel in toeristische steden en gebieden bent, dan kan je met het openbaar vervoer rondreizen. Anders heb je al snel een huurauto nodig. In de nationale parken heb je daarnaast altijd een gids nodig en toestemming om er te zijn. Mocht je een auto willen huren dan is dit soms best prijzig. Het is daarom handig om een lokaal bedrijf te gebruiken zoals saadatrent.
Backpackers kunnen voor ongeveer 40 euro per dag rondreizen in Iran. Hiervoor huur je dus geen auto, maar reis je met het openbaar vervoer. Verder slaap je in goedkope privékamers of in hostels.
Flashpackers kunnen voor 50 tot 60 euro rondreizen. Je kan dan een heel goedkope auto huren met z’n tweeën tot vieren of je slaapt in iets luxere privékamers.
Luxe reizigers kunnen voor ongeveer 75 euro al riant rondreizen. Je huurt dan een simpele auto en slaapt in privékamers. Verwacht overigens geen zwembaden of iets dergelijks in Iran!