Israël is een prachtig land in het midden oosten. Je hebt hier oude gebouwen en een heel oude cultuur. Bovendien heb je er een prachtige natuur, met woestijnen, oases en prachtige kustgebieden. Naast natuurlijk de bossen, moerasgebieden en heuvels. Hier vind je alle informatie om je reis naar Israël voor te bereiden. Op zoek naar een leuke route door Israël? Kijk dan naar mijn aangeraden route!
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Israël is een relatief warm en droog land. In de zomer kunnen de temperaturen vrij hoog oplopen. In de winter kan het dan weer relatief koud worden. In sommige gebieden kan het zelfs (in de nacht) sneeuwen. De beste reisperiode is tijdens de lente en de herfst. Het is er dan niet te koud of te warm. Het is er dan wel relatief druk, dus hou daar rekening mee. Ook in de zomer kan het vrij druk worden. In de zomer regent het overigens helemaal niet, dus dat is iets om rekening mee te houden.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Israël heeft in het hele land verhoogde veiligheidsrisico’s. In sommige gebieden worden niet noodzakelijke reizen afgeraden. Tenslotte zijn er ook nog gebieden waar aangeraden wordt om niet te reizen. De situatie in Israël veranderd constant. Daarom is het belangrijk om te kijken naar het laatste reisadvies voordat je op reis gaat. Reizen in de grensgebieden van de Golanhoogten wordt altijd afgeraden. De rest van de grens met Libanon is afgeraden om in te reizen, behalve voor echt noodzakelijke reizen.
Visum & maximale verblijfsduur
Je hebt voor Israël een visum nodig, maar dat kan je krijgen bij aankomst in het land. Het is daarnaast ook nog eens gratis, dus je hoeft er weinig voor te doen. Het is belangrijk dat je kan laten zien dat je het land weer verlaat. Ook moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn na je terugvlucht! Je krijgt tegenwoordig je visum op een apart velletje. Dit doen ze zodat je alsnog andere landen in mag reizen nadat je in Israël bent geweest.
Verplichte inentingen in Israël | informatie
Israël kent geen verplichte inentingen, maar aan alle reizigers wordt de inenting tegen DTP wel aangeraden. Daarnaast komen hepatitis A en rabiës in het land voor. Haal de inenting tegen DTP bij het vaccinatiecentrum en vraag daar na of jij, met jouw reisplan, hepatitis A en / of rabiës nodig hebt.
In Israël komen behoorlijk wat muggen voor. Ze kunnen ziektes als zika, chikungunya en dengue overbrengen. Gebruik daarom altijd DEET wanneer er muggen zijn. Dat is ruwweg tussen de lente en de herfst. Zorg daarnaast voor voldoende sterke zonnebrand! Je hebt in Israël een felle zon en verbranden is zo gebeurd.
Vliegtickets richting Israël | informatie
Vliegen richting Israël is tegenwoordig vrij goedkoop. Je kan vliegtickets vinden vanaf 80 euro. Een normale prijs voor een vliegticket ligt tussen de 100 en de 150 of maximaal 200 euro. Een beetje afhankelijk van wanneer je wilt vliegen uiteraard. Je zit dan ongeveer 5 uur in het vliegtuig.
Je kan gemakkelijk de goedkoopste vliegtickets vinden via skyscanner. Die boek je vervolgens met hetzelfde gemak via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Israël kent behoorlijk wat feestdagen en vakantiedagen. Ze hebben zelfs een vrije dag elke week: de sabbat. De sabbat gaat in zodra de zon ondergaat op vrijdagavond en eindigt wanneer de zon ondergaat op zaterdagavond. Aangezien de feestdagen nogal verschillen wanneer ze vallen is daar weinig over te zeggen. Ze gebruiken in Israël namelijk de Hebreeuwse kalender. Vraag daarom ter plekke na wat de vrije dagen zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Of kijk naar dit schema met vrije dagen in Israël.
Gemiddelde kosten en budget in Israël | informatie
Israël is zeker geen goedkoop land om in rond te reizen. Sterker nog: het is een van de duurdere landen als je een klein beetje luxe wilt. Reizen met het openbaar vervoer is uiteraard goedkoper dan met een auto. Het grote voordeel van een auto is dat je zelf rond kan reizen en niet beperkt wordt. Huur voor Israël zeker een auto die all-inclusive verzekerd is. Dit kan je het beste doen via sunnycars.
Backpackers kunnen in Israël reizen voor 30 tot 40 euro per dag. Hoeveel je uitgeeft hangt vooral af van wat je allemaal wilt doen en welke gebieden je bezoekt. Je slaapt met dit budget in hostels en eet in de goedkopere restaurantjes.
Flashpackers zullen eerder zo’n 50 euro per dag uitgeven. Hiermee reis je nog met het openbaar vervoer, maar je slaapt wel in simpele privékamers.
Luxe reizigers zullen hun portemonnee moeten trekken. Voor behoorlijk wat luxe moet je namelijk ook behoorlijk betalen. Een huurauto (zonder brandstof) kost 20 euro per dag voor de kleinste variant. Om riant in Israël rond te kunnen reizen moet je uitgaan van een budget van 100 euro per dag.