Jordanië is een prachtig land met schitterende gebieden. Zo heb je er de bekende woestijn Wadi Rum, Petra en de dode zee. Daarnaast heb je er prachtige natuur! Jordanië is één van de voorlopig nog onontdekte parels van het midden oosten. Alhoewel daar snel verandering in lijkt te komen. Hier vind je alle informatie om je reis naar Jordanië voor te bereiden. Op zoek naar een leuke route voor 1 tot 2 weken? Kijk dan naar mijn aangeraden route door Jordanië!
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Jordanië kent warme zomer en koele winters. In de winter kan het in de bergen flink sneeuwen. In de zomer is het er erg heet en regent het er vrijwel niet. De beste periodes om Jordanië te bezoeken zijn de lente en de herfst. Je kan Jordanië echter het hele jaar door bezoeken.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Jordanië is een relatief veilig land om in te reizen. Voor het hele land gelden dat er veiligheidsrisico’s zijn. Niet noodzakelijke reizen worden voor de grensgebieden met Irak en Syrië afgeraden. De veiligheidsrisico’s in de rest van Jordanië hebben vooral betrekking op terroristische dreiging, demonstraties en natuurgeweld. Kijk voordat je op reis gaat naar het laatste reisadvies.
Visum & maximale verblijfsduur
Om Jordanië in te reizen heb je een toeristenvisum nodig. Deze kan je aanschaffen bij de grensovergangen. Of dit nu is vanuit een land of op een vliegveld. Met dit visum mag je maximaal 30 dagen in het land verblijven. Wanneer je er korter dan 3 dagen wilt blijven, dan moet je overigens een kleine toeslag betalen omdat je het land zo snel verlaat. Als je voor vertrek de Jordan Pass aanschaft, dan betaal je niks voor je visum. Daarnaast krijg je gratis toegang tot ruim 40 attracties, zeker een aanrader dus!
Verplichte inentingen in Jordanië | informatie
Voor Jordanië zijn er geen verplichte inentingen, maar wel 2 inentingen die sterk worden aangeraden. Het gaat daarbij om hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). De inenting tegen gele koorts is verplicht wanneer je uit een gebied komt waar dit voor komt. Je kan deze vaccinaties gemakkelijk halen bij het vaccinatiecentrum. Daar kan je ook vragen of jij de inentingen tegen hepatitis B en/of rabiës nodig hebt. Die worden in sommige gevallen namelijk aangeraden.
Zorg er in Jordanië altijd voor dat je voldoende sterke zonnebrand hebt. Bij contact met zoet oppervlaktewater heb je de kans om schistosomiasis op te lopen.
Vliegtickets richting Jordanië | informatie
Vliegen richting Jordanië is niet echt duur te noemen. De goedkoopste tickets vind je al voor net onder de 100 euro. Je zit dan wel, inclusief overstap, zo’n 5 tot 8 uur in het vliegtuig. Directe vluchten zijn er genoeg. De prijzen van deze vluchten beginnen rond de 150 euro. Wel kan het je ontzettend veel tijd schelen.
De beste vliegtickets kan je vinden met skyscanner. Vervolgens boek je die vliegtickets gemakkelijk via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Jordanië kent relatief weinig vrije feestdagen en vakantiedagen. Het is wel gewoon voor de overheid om de feestdag te verplaatsen. De kans is dan ook aanwezig dat het echte feest op een andere dag valt. Dit gebeurd vooral veel als de dag oorspronkelijk in het weekend viel. De publieke vakantiedagen in Jordanië zijn:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- 1 mei – dag van de arbeid
- 25 mei – onafhankelijkheidsdag
- 25 december – kerst
Daarnaast kent Jordanië nog 4 publieke islamitische feestdagen. Die vallen in elk jaar op een ander moment en dat zijn:
- Offerfeest
- Suikerfeest
- Islamitisch nieuwjaar
- Geboortedag van de profeet Mohammed
Gemiddelde kosten en budget in Jordanië | informatie
Jordanië is een land waar je vrij goedkoop rond kan reizen. Wanneer je echter luxe wilt, dan kan je daar ook gewoon voor betalen. Echt bizar goedkoop is het land echter niet, dus bedenk je dat goed als backpacker. Een auto huren kan in Jordanië zeker, maar is niet noodzakelijk. Bedenk je goed dat alcohol in het algemeen erg duur is.
Backpackers kunnen verwachten dat ze zo’n 40 euro per dag uitgeven. Hiervoor slaap je in goedkope plekken en eet je in goedkope restaurants. Je pakt het openbaar vervoer voor zover dat gaat. Daarnaast doe je dus zo nu en dan een tour, omdat je anders niet overal kan komen. Let op: schaf van tevoren een Jordan Pass aan om je kosten te drukken.
Flashpackers kunnen gemakkelijk 60 tot 70 euro uitgeven. Je kan hiervoor een goedkope auto huren of in wat luxere accommodatie slapen. Als je beide wilt, dan is een budget van 80 euro per dag niet gek.
Luxe reizigers geven met gemak 100 euro per dag uit. Je hebt dan wel een luxe hotel, eventueel zelfs met zwembad. Mocht je alle luxe van de wereld willen, dan moet je er ook flink voor betalen. Prijzen zijn dan vergelijkbaar of zelfs hoger dan in Nederland.