Een reis plannen naar Maleisië is ontzettend gaaf! Je hebt het vasteland en Borneo. Met tropisch regenwoud, gezellige steden en prachtige stranden is er genoeg te doen in Maleisië. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om je reis te plannen naar Maleisië. Op zoek naar een goede route voor Maleisië? Kijk dan naar mijn aangeraden routes voor Borneo en het peninsula Maleisië.
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Maleisië bestaat eigenlijk uit twee verschillende gebieden: Borneo en het vasteland. Qua klimaat zijn ze vrij gelijk. Het is er tropisch warm, wordt er eigenlijk nooit koud en het regent vaak. Juni tot september zijn de maanden waarin het minder regent.

De periode om naar Maleisië te gaan is dan ook tussen juni en september. Er is echter geen maand die je absoluut moet vermijden.
Officieel reisadvies ministerie BuZa
Maleisië is een erg veilig land en ideaal om in rond te reizen. Vroeger was reizen op Borneo gevaarlijk, maar tegenwoordig is Borneo net zo veilig als de rest van het land. Slechts voor enkele gebieden geldt dat er eventuele veiligheidsrisico’s zijn. Nederland raadt het af om twee eilanden te bezoeken voor de kust van Borneo. Het gaat dan om Pulau Balambangan en Pulau Banggi. Kijk zelf altijd even na wat het laatste reisadvies is!
Visum & maximale verblijfsduur
In Maleisië mag je maximaal 90 dagen verblijven met je visum on arrival. Je hoeft hier helemaal niks voor te betalen. Let wel goed op dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig is. Bij de douane kan er gevraagd worden om aan te tonen dat je minimaal 500 dollar hebt zodat je het land weer uit kan reizen. Je hoeft geen uitreisticket te hebben.
Verplichte inentingen in Maleisië | informatie
In Maleisië komen er verschillende ziektes voor die je het liefst wilt vermijden. Een aantal van deze ziektes worden overgedragen door muggen. De twee belangrijkste zijn hierin malaria en dengue koorts. Zorg daarom altijd voor iets als DEET tegen muggen, zelfs in steden. Dengue komt namelijk meer in steden voor en is een serieus risico.
Qua inentingen is er maar weinig verplicht. Alleen gele koorts is soms officieel verplicht en dan alleen wanneer je uit een gele koorts gebied komt. Wel worden er verschillende inentingen aangeraden:
- Hepatitis A
- Hepatitis B
- DTP (difterie, tetanus, polio)
- Rabiës (persoonsgebonden)
- Japanse encefalitis (persoonsgebonden)
Vraag voor de twee persoonsgebonden inentingen na bij het vaccinatiecentrum of deze nuttig zijn voor jou. Vaak worden ze vooral aangeraden wanneer je veel de natuur in gaat of contact hebt met lokale dieren.
Vliegtickets richting Maleisië | informatie
Vluchten naar Maleisië vertrekken vanuit Brussel, Amsterdam en Düsseldorf en landen op Kuala Lumpur. Kuala Lumpur verbindt je vervolgens naar de rest van het land met AirAsia. Vluchten richting Kuala Lumpur kosten zo’n 500 tot 700 euro. Afhankelijk van wanneer je wilt vliegen is het goedkoper of duurder. Vliegen doe je ook gemakkelijk richting de Perhentians.
Vliegtickets zoek je het beste via skyscanner. Boek ze vervolgens via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Maleisië kent een groot aantal feestdagen, maar relatief weinig vakantiedagen. Alleen de rijkere Maleisiërs kunnen zich namelijk een vakantie veroorloven. Wanneer de feestdagen vallen en of ze gevierd worden verschillen ook nog eens per gebied. Hieronder de belangrijkste feestdagen die in (vrijwel) het hele land worden gevierd:
- Nieuwjaarsdag (1 januari)
- Chinees nieuwjaar (de eerste twee dagen van de Chinese kalender)
- Labour Day (1 mei)
- Wesak Day (eerste volle maan in mei)
- Eid Al-Fitr (eerste twee dagen van de tiende maand van de islamitische kalender)
- Eid Al-Adha (de tiende dag van de laatste maand van de islamitische kalender)
- Merdeka Day (31 augustus)
- Muharram (eerste dag op de islamitische kalender)
- King’s birthday (9 september)
- Malaysia day (16 september)
- Deepavali (De dag na nieuwe maan in oktober of november)
- Mohammed’s geboortedag (twaalfde dag van de derde maand van de islamitische kalender)
Doordat veel feestdagen gebaseerd zijn op een andere kalender verschuiven de feestdagen ook elk jaar. Hierdoor kan het zijn dat bijvoorbeeld Muharram een keer (bijna) gelijk valt met een andere feestdag. Vaak krijgen de Maleisiërs dan een extra vrije dag.
Gemiddelde kosten en budget in Maleisië | informatie
Maleisië is geen land dat erg duur is, alhoewel je het wel duur kan maken! Veel activiteiten zijn waar de kosten in gaan zitten. Zeker wanneer je vaak het tropische regenwoud in wilt kunnen de kosten forst oplopen.
Backpackers zullen ongeveer 25 tot 30 euro per dag kwijt zijn. Dit is gemiddeld. Hiervoor slaap je in leuke hostels en soms privékamers, maak je korte uitstapjes naar het regenwoud en doe je wat activiteiten. Je verplaatst je met het openbaar vervoer en pakt goedkope vluchten met AirAsia. Je eet vooral op straat.
Flashpackers zullen ongeveer 30 tot 50 euro kwijt zijn. Hiervoor slaap je in privékamers. Je verplaatst je met het openbaar vervoer. Wel maak je wat vaker uitstapjes en eet je in restaurants. Daarnaast kan je wat langer in het regenwoud verblijven op Borneo.
Luxe reiziger geven gemakkelijk 75 euro per dag uit! Dit kan oplopen tot veel meer wanneer je veel in luxe accommodaties wilt verblijven. Voor 75 euro per dag eet je in restaurants. Daarnaast kan je verblijven waar je wilt en kan je veel activiteiten doen.