Myanmar, of Birma zoals het vroeger heette, is een prachtig land dat steeds meer ontdekt wordt door toeristen. Je hebt hier oude tempels, mooie natuur en leuke mensen. Hier vind je alle informatie om je reis naar Myanmar voor te bereiden. Op zoek naar een leuke route? Kijk dan naar mijn aangeraden route door Myanmar.
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Myanmar kent twee seizoenen: het regenseizoen en het droge seizoen. De beste reisperiode is het droge seizoen. De temperatuur is dan iets lager en het regent gewoon vrij weinig. Alhoewel het in maart en april dan weer bizar warm kan worden. De beste reismaanden zijn daarom november tot februari. Toch kan je in Myanmar het hele jaar door leuk reizen. Zelfs in het regenseizoen is het land nog prima begaanbaar.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Grote delen van Myanmar zijn redelijk veilig om in rond te reizen. In de grote steden geldt zelfs dat het ministerie van buitenlandse zaken geen bijzondere veiligheidsrisico’s aangeeft. Vooral de grensgebieden zijn relatief gevaarlijk. Hier wonen de minderheden, is er smokkel of zijn er andere problemen. Kijk voordat je op reis gaat naar het reisadvies dat BuZa geeft! Op die manier weet je waar je beter wel en beter niet kan komen.
Visum & maximale verblijfsduur
Je hebt voor Myanmar een visum nodig. Hiervoor heb je verschillende manieren om die aan te vragen. De gemakkelijkste manier vanuit huis is om een e-visa aan te vragen. Let er wel op dat een e-visa niet geldig is voor alle plekken. Je kan dan alleen op vooraf bepaalde plekken het land binnen komen. Mocht je geen e-visa aan willen of kunnen vragen dan heb je de volgende opties:
- Een visum aanvragen bij de ambassade vanuit huis (in Brussel)
- De ambassade van Myanmar in Bangkok bezoeken
- Online laten doen door een visumbureau
- Het laten doen door een guesthouse of accommodatie in Bangkok/Thailand – let op niet elke plek doet dit voor jou
Met het toeristenvisum mag je vervolgens maximaal 28 dagen in Myanmar verblijven! Je moet binnen 90 dagen het land binnenreizen nadat je jouw visum hebt ontvangen.
Verplichte inentingen in Myanmar | informatie
Alhoewel er geen verplichte inentingen zijn worden er wel twee inentingen sterk aangeraden. Het gaat hierbij om hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Mocht je vanuit een gele koorts gebied komen, dan moet je de inenting tegen gele koorts hebben. Maak voor deze inentingen een afspraak bij het vaccinatiecentrum.
Daarnaast komen hepatitis B, buiktyfus, Japanse encefalitis, rabiës en tuberculose in het land voor. Vraag bij het vaccinatiecentrum na of je deze inentingen moet halen. Dit is afhankelijk van jouw reisplannen en wat je wilt gaan doen ter plekke.
Bescherm je in Myanmar ook goed tegen muggen door DEET of andere anti-muggenspray. De muggen kunnen onder andere malaria, zika en dengue overbrengen. Daarnaast zit je dicht bij de evenaar en heb je veel zonuren. Het is daarom verstandig sterke zonnebrand aan te schaffen zodat je niet te snel verbrand!
Vliegtickets richting Myanmar | informatie
Vliegen naar Myanmar is niet zo heel erg duur als je erg flexibel bent. Je kan dan al vanaf 440 euro op Myanmar vliegen. Je komt dan aan in Rangon, een grote stad van Myanmar. Veel mensen bezoeken Myanmar via of vanuit Thailand. Dan vlieg je op Bangkok, wat al kan vanaf een kleine 300 euro. Een bizar goedkope prijs, maar daarvoor moet je wel goed zoeken en flexibel zijn. Mocht je minder flexibel zijn en op Myanmar willen vliegen, dan is een prijs rond de 600 tot 700 euro vrij normaal.
De beste vliegtickets vind je via skyscanner. Boek ze vervolgens gemakkelijk via vliegwinkel of tix.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Myanmar kent ontzettend veel feestdagen! De meeste feestdagen zijn boeddhistisch, maar ook een aantal hindoe, christelijke en islamistische feestdagen worden gevierd. Of in ieder geval wordt er vrij voor gegeven. In Myanmar hebben ze de volgende vakantiedagen en feestdagen waarop ze vrij zijn:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- 4 januari – onafhankelijkheidsdag
- 12 februari – dag van de unie
- 2 maart – dag van de burgers
- (Rond) 20 maart – dag van de volle maan van Tabaung
- 27 maart – dag van de gewapende strijdkrachten
- 13-17 april – Myanmar nieuwjaarsvakantie
- 1 mei – meidag / dag van de arbeid
- 18 mei – volle maan van Kason (een dag rondom het vieren van boeddha)
- 16 juli – start van de boeddhistische lente
- 19 juli – dag van de martelaren
- 11-15 oktober – einde van de boeddhistische lente en Thadingyut vakantie
- 10-12 november – Tazaungdine vakantie (volle maan van Tazaungmon)
- 21 november – nationale dag
- 25 december – kerst
- 26 december – Kayin nieuwjaar
- 31 december – oudjaarsdag
Daarnaast wordt er nog vrijgegeven voor het offerfeest en Deepavali. Wanneer deze dagen precies vallen verschilt enorm.
Gemiddelde kosten en budget in Myanmar | informatie
Myanmar is een erg arm land en de prijzen voor toeristen zijn dan ook laag. Wanneer je als backpacker daar reist, dan is het allemaal erg goed te betalen. Luxe is er buiten de steden om soms moeilijk te vinden, dus als luxe reiziger ben je waarschijnlijk beter af in bijvoorbeeld Thailand of Sri Lanka.
Backpackers kunnen rondkomen op een budget van slechts 25 euro per dag. Dit is inclusief alle kosten die je maakt, zoals je visum en souvenirs. Verwacht hiervoor simpele hostels, veel straatvoedsel en zo nu en dan een tour.
Flashpackers geven gemiddeld 35 tot 40 euro uit per dag. Hiervoor heb je een leuke privékamer en eet je veel op straat of in restaurants. Net wat je wilt eigenlijk.
Luxe reizigers kunnen hier wel in luxe leven, maar de luxe is beperkt. Verwacht hier geen 5-sterrenhotel met dezelfde service als de service in Thailand. Voor zo’n 75 euro per dag kan je toch al wat luxe hebben. Restaurants kosten weinig dus je voorname kosten zijn je hotel.