Turkije is een land met schitterende natuur. Je hebt er prachtige watervallen, afgelegen gebieden en natuurlijk Cappadocië. Cappadocië met zijn gek gevormde rotsen en luchtballonnen. Turkije is een enorm gevarieerd land. De ene dag kan je heerlijk op het strand liggen. De dag daarna kan je dan weer hoog in de bergen zitten. Om vervolgens de dag daarna door een gezellige stad te lopen. Hier vind je alle informatie om je reis naar Turkije voor te bereiden. Benieuwd naar een leuke route door Turkije? Kijk dan naar mijn aangeraden route!
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Turkije is in de zomer vrij warm en in de winters kan het er juist vrij koud zijn. Tijdens de zomer is het er droog, warm en de luchtvochtigheid is laag. De beste periode om naar Turkije te gaan is tussen april en oktober. De andere maanden is het er koud en relatief nat. Daarnaast is ook veel gesloten. Hou er rekening mee dat Turkije in de zomermaanden erg druk kan worden. Zeker de strandgebieden zijn dan overvol!

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Turkije is over het algemeen een erg veilig land om in rond te reizen. Er bestaan voor het hele land wel veiligheidsrisico’s. Reizen naar de grensgebieden met Irak en Syrië worden afgeraden. Ook reizen naar het zuidoosten van Turkije die niet noodzakelijk zijn worden afgeraden. De veiligheidsrisico’s hebben vooral te maken met de dreiging van terroristische aanslagen, criminaliteit en demonstraties. Vermijd daarom demonstraties als dit enigszins kan. Voordat je op reis gaat kan je kijken naar het laatste reisadvies.
Visum & maximale verblijfsduur
Voor Turkije heb je een visum nodig. Dit visum is vrij gemakkelijk aan te vragen online. Hiervoor betaal je wel 20 dollar per visum. Vraag het altijd vooraf aan, want anders kom je het land niet in. Mocht je dit niet zelf willen doen, dan kan je het ook laten regelen door een visumbureau.
Verplichte inentingen in Turkije | informatie
Voor Turkije worden er twee inentingen aangeraden: hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Deze vaccinaties kan je halen bij het vaccinatiecentrum. Daar kan je ook vragen of je de inenting tegen hepatitis B en rabiës nodig hebt met jouw reisplannen.
Zorg er in Turkije voor dat je goed beschermd bent tegen de zon. De zon is er over het algemeen erg fel en verbranden gaat veel sneller dan in Nederland. Hoe er rekening mee dat in sommige gebieden malaria voor komt. De kans dat je dit oploopt in Turkije is klein, maar niet nul. Bij contact met zoet oppervlaktewater loop je kans op besmetting met schistosomiasis.
Vliegtickets richting Turkije | informatie
Vliegen richting Turkije is goedkoop en duurt niet al te lang. Daarom is Turkije ook een erg populair vakantieland. Je vliegt richting Istanboel vanaf 80 euro retour. Mocht je alleen aan de kust willen zitten, dan is een pakketreis soms goedkoper dan een los hotel en vliegticket. Zoek daarvoor bijvoorbeeld bij kras, tui of corendon.
De beste vliegtickets vind je via skyscanner. Boek ze vervolgens via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
In Turkije hebben ze maar weinig nationale feestdagen. Elk jaar kennen ze rondom het suikerfeest en het offerfeest een aantal vrij dagen. Kijk dus vooraf wanneer de Ramadan valt, want dan is in niet toeristische gebieden vrijwel alles gesloten. De volgende vrije feestdagen hebben ze daarnaast:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- 23 april – nationale dag van de soevereiniteit en de kinderen
- 1 mei – dag van de arbeid
- 19 mei – herdenking van Atatürk
- 15 juli – dag van de democratie en nationale eenheid
- 30 augustus – dag van de overwinning
- 29 oktober – dag van de republiek
Gemiddelde kosten en budget in Turkije | informatie
Turkije is een vrij goedkoop land. Zoals eerder gezegd is een pakketreis soms goedkoper dan een eigen vlucht met hotel! Zeker wanneer je dus maar naar één stad of één gebied wilt gaan. Wanneer je echt rond gaat reizen in het land, dan vallen de kosten over het algemeen wel mee. Mocht je in een luchtballon willen zitten in Cappadocië zorg er dan voor dat je hier budget voor maakt. Mocht je een auto willen huren, wat absoluut niet per se nodig is, dan kan je dit het beste doen via sunnycars. Zij bieden een all-inclusive verzekering aan die al bij de huurprijs zit.
Backpackers zullen gemiddeld genomen zo’n 30 euro per dag uitgeven. Hiervoor verplaats je je met het openbaar vervoer en slaap je in hostels. Daarnaast vermijd je (aan de kust) de zomerperiode, omdat alles daar dan veel duurder is.
Flashpackers geven eerder 40 euro per dag uit. Je hebt dan een privékamer en doet soms een tour.
Luxe reizigers geven rond de 60 euro per dag uit. Hiervoor slaap je in luxe kamers en doe je met enige regelmaat een leuke tour. Ook eet je in de iets betere restaurants.