Vietnam is een prachtig land in het oosten van Azië. Je hebt hier mooie stranden en de zee waaruit rotsen omhoog reizen. Daarnaast heb je er vriendelijke mensen en de monding van de Mekong. De Mekongdelta heeft prachtige drijvende markten en is de moeite van het ontdekken waard. Heel Vietnam is eigenlijk de moeite van het ontdekken waard. Hier vind je alle informatie om je reis naar Vietnam goed voor te bereiden. Op zoek naar een leuke route? Kijk dan naar mijn aangeraden route door Vietnam!
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Vietnam heeft een tropisch klimaat, zeker in het zuiden. Verder naar het noorden kan het in de winter wel wat kouder worden. Reken er daar op dat de temperatuur overdag net iets boven de 20 graden zal zijn. Over het algemeen is de beste reistijd van midden november tot april. Van mei tot midden november regent het namelijk behoorlijk hard. Toch kan je het hele jaar rond in Vietnam reizen. Je moet alleen rekening houden met de eventuele regen.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Voor heel Vietnam geldt dat het ministerie van buitenlandse zaken aangeeft dat er veiligheidsrisico’s zijn. Deze veiligheidsrisico’s hebben onder andere betrekking op niet ontplofte mijnen en natuurgeweld. Daarnaast loop je kans om in grote steden gedrogeerd te worden als je drankjes aanneemt van Vietnamezen. Kijk voordat je op reis gaat naar het laatste reisadvies.
Visum & maximale verblijfsduur
Voor Vietnam heb je ten alle tijde een visum nodig! Deze kan je regelen via de ambassade of online. Je kan ook online een visum on arrival aanvragen, maar dat is veel lastiger. Maak daarom, als je kan, gebruik van de mogelijkheid om een e-visum aan te vragen! Met het E-visum mag je wel maar maximaal 30 dagen in het land blijven. Mocht je langer dan 30 dagen willen blijven dan moet dit wel met een visum on arrival of via de ambassade. Mocht je dit allemaal zelf niet willen regelen zijn er veel plekken die deze service aanbieden. Hiervoor betaal je een kleine fee. Ook het e-visum kan je laten aanvragen.
Verplichte inentingen in Vietnam | informatie
Voor Vietnam heb je geen verplichte inentingen, maar wel een aantal sterk aangeraden inentingen. Haal in ieder geval de vaccinaties tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Die kan je halen bij het vaccinatiecentrum. Daarnaast kan je ingeënt worden tegen de volgende ziektes:
- Hepatitis B
- Buiktyfus
- Tuberculose
- Rabiës
- Japanse encefalitis
- Mazelen
Niet iedereen hoeft al die inentingen te halen. Het is daarom van belang dat je bij het vaccinatiecentrum zegt wat je reisplannen zijn. Zij zullen dan met jou overleggen welke vaccinaties jij nodig hebt.
Zorg er in Vietnam voor dat je goed beschermd bent tegen muggen. Dit kan bijvoorbeeld met DEET of andere anti-muggenspray. Muggen kunnen onder andere malaria, zika en dengue overbrengen. Ook is sterke zonnebrand erg belangrijk! Hou er bij contact met zoet oppervlaktewater rekening mee dat je schistosomiasis op kan lopen.
Vliegtickets richting Vietnam | informatie
Vliegen naar Vietnam kan op één van de twee grote vliegvelden. Ho Chi Minh stad of Hanoi. Vliegen op Ho Chi Minh is vaak iets goedkoper, maar dat ligt er ook een beetje aan wanneer je wilt vliegen. Prijzen richting Ho Chi Minh beginnen bij 350 euro. Voor Hanoi is dit iets hoger en beginnen de prijzen rond de 425 euro.
De beste vliegtickets vind je via skyscanner. Boek ze vervolgens gemakkelijk via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Vietnam heeft maar weinig publieke vakantiedagen. Er is in het land niet één duidelijke religie die overheerst, waardoor voor die dagen weinig vrij wordt gegeven op landelijk niveau. Vietnam heeft de volgende vrije vakantiedagen:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- Vietnamees nieuwjaar – data varieert
- Hung koningsherdenking
- 30 april – dag van zuidelijke bevrijding voor unificatie van Vietnam
- 1 mei – dag van de arbeid
- 2 september – nationale dag
Gemiddelde kosten en budget in Vietnam | informatie
Vietnam is een land dat vrij goedkoop is om in rond te reizen. Hoe duur het gemiddeld per dag is ligt vooral aan hoe lang je blijft. Het visum is namelijk een vrij dure investering, zeker als je het vergelijkt met andere visa. Als je de visa niet met de gemiddelde kosten meerekent, dan kom je ongeveer tot het volgende:
Backpackers geven gemiddeld zo’n 20 tot 25 euro per dag uit. Hiervoor slaap je in hostels of goedkope privékamers.
Flashpackers zullen eerder zo’n 35 euro per dag uitgeven. Hiervoor heb je privékamers en wat meer luxe daarbuiten. Zoals een leuke tour of een gids wanneer je dat wilt.
Luxe reizigers geven uiteraard het meeste uit. Voor een beetje luxe betaal je zo’n 50 tot 60 euro per dag. Je eet dan in goede restaurants en slaapt in de betere hotels.