België is natuurlijk het buurland van Nederland. Vlakbij maar toch zo anders dan ons thuisland is! Reizen naar België is een stukje terug de tijd in en een andere bouwstijl zien. De straten zijn wat knusser, de bossen wat groter en de heuvels wat hoger. En natuurlijk dat fantastische accent! Hier vind je alle informatie om je reis naar België voor te bereiden. Of je nu naar Brussel gaat, naar Antwerpen of de Ardennen in.
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
België heeft een klimaat dat vergelijkbaar is met dat van Nederland. De zomers zijn dus koel en de winters zacht. In de Ardennen kan het in de winter fors sneeuwen! In de zomer is het regelmatig een lekkere temperatuur waarbij je het strand kan bezoeken. Een bezoek in alle seizoenen biedt iets unieks. Van de prachtige herfstbossen tot het nieuwe leven in de lente.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Het reisadvies voor België is positief! Wel zijn er bepaalde gebieden die je in de nacht wilt vermijden. Zoals bijvoorbeeld het station van Brussel. Dit uitsluitend vanwege de vele misdaden die er dan gebeuren. Er zijn geen bijzondere veiligheidsrisico’s volgens het ministerie van buitenlandse zaken. Kijk altijd op de officiële website van BuZa of er iets veranderd is!
Visum & maximale verblijfsduur
België ligt in het schengengebied en in de EU. Je mag dus in België verblijven voor onbepaalde tijd en hebt geen visum nodig. Daarnaast mag je er zelfs werken of studeren! Let er wel op dat je identiteitsbewijs of paspoort geldig moet zijn. Wanneer je niet uit het schengengebied afkomstig bent, dan moet je een visum regelen. Deze is normaal gesproken voor 90 dagen geldig in het gehele schengengebied.
Verplichte inentingen in België | informatie
Er zijn geen aangeraden of verplichte inentingen voor België. Er zijn relatief weinig muggen aanwezig, zeker in de steden.
Reizen richting België | informatie
België ligt om de hoek en vliegen duurt eigenlijk altijd langer dan er met de bus of trein heen gaan. Daarom is het ook af te raden om te vliegen. Pak in plaats daarvan de (flix)bus of de trein. Mocht je echt willen vliegen dan is je vliegticket gemakkelijk te vinden via skyscanner. Boek het vervolgens via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
België kent maar liefst 10 officiële vrije dagen. Daarnaast hebben de Belgen ook nog behoorlijk veel vakantie. Vooral studenten en schoolgaande jongeren hebben veel vakantie: ongeveer 3 tot 4 maanden per jaar! De feestdagen van België zijn:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- Eerste en tweede paasdag
- 1 mei – dag van de arbeid
- Hemelvaart
- Pinksterzondag en pinkstermaandag
- 21 juli – Belgische nationale feestdag
- 15 augustus – Mariahemelvaart
- 1 november – allerheiligen (regelmatig krijgen mensen ook vrij met allerzielen op 2 november)
- 11 november – wapenstilstand
- 25 december – kerst
Gemiddelde kosten en budget in België | informatie
België is qua prijsniveau vrijwel helemaal gelijk aan Nederland. Sommige dingen zijn daar goedkoper en sommige dingen juist duurder. Wanneer je een stedentrip doet van een weekendje zal je ongeveer 50 euro per dag kwijt zijn. Zonder het shoppen uiteraard.
Hoe duur het uiteindelijk echt is hangt vooral van je eigen voorkeuren af. Wanneer je goedkoop wilt reizen als een backpacker kan je voor maximaal 50 euro per dag goed rondreizen. Je kampeert dan of slaapt in hostels. Als flashpacker wilt je wat meer luxe. Reken er op dat je dan 70 euro per dag kwijt bent. Mocht je meer luxe willen dan geef je gemakkelijk 100 euro per dag uit. Zeker overnachtingen in bijvoorbeeld kastelen en landelijke gebieden kunnen vrij prijzig zijn.