Frankrijk is een ongekend populair land onder Nederlandse vakantiegangers. Het land kent prachtige natuurgebieden, hoge golven en mooie kastelen. Er is echt bizar veel te zien. Hier vind je dan ook alle informatie die je nodig hebt voor jouw reis richting Frankrijk. Benieuwd naar een leuke route door Frankrijk? Kijk één van mijn aangeraden routes!
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Frankrijk is een land waar je heerlijk warme zomers hebt en vrij koele tot koude winters. In de winters kan je in de berggebieden fantastisch skiën. In de zomer kan je genieten op het strand of bergwandelingen maken. Elk seizoen heeft iets speciaals in ieder geval. Mocht je vooral willen genieten van het heerlijk weer is de zomer dé periode om te gaan! Hieronder zie je het klimaat van Parijs. Verder naar het zuiden is alles 5 tot 10 graden warmer.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Frankrijk is, zoals je wel verwacht, een veilig land om in te reizen. Wel zijn er in Parijs meerdere terroristische aanslagen geweest. Het is daarom goed om er rekening mee te houden, alhoewel je er waarschijnlijk nooit mee te maken krijgt. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Kijk voor vertrek even naar het laatste advies van BuZa.
Visum & maximale verblijfsduur
Frankrijk ligt in het schengengebied en daarom mag je zonder visum naar Frankrijk gaan. Daarnaast mag je er ook nog eens zo lang blijven als je zelf wilt. Frankrijk behoort tot de EU en daarom mag je zelfs in het land werken! Mocht je paspoort van buiten het schengengebied zijn dan heb je vaak een visum nodig. Dit visum is dan 90 dagen geldig voor het gehele schengengebied.
Verplichte inentingen in Frankrijk | informatie
Frankrijk is een land waar je weinig gevaarlijke ziektes hoeft te verwachten. Toch zijn er twee grote risicofactoren in Frankrijk: tekenencefalitis en muggen. Tekenencefalitis is vooral een risicofactor wanneer je in de zomer veel in de natuur bent. Teken brengen dan deze ziekte over. Hier kan je je tegen in laten enten bij het vaccinatiecentrum. Muggen zijn een probleem omdat ze ziektes over kunnen brengen zoals zika en dengue (knokkelkoorts). Zorg er daarom voor dat je ingesmeerd bent met DEET of andere muggenspray.
Vliegtickets richting Frankrijk | informatie
Frankrijk is goed aan te rijden met de auto. Parijs is ook nog eens heel erg goed te bereiken met de trein! Toch kan vliegen wel erg prettig zijn, zeker naar de kust en verder gelegen steden. Je zit slechts een uur tot twee uur in het vliegtuig. En prijzen beginnen al bij ongeveer 20 tot 30 euro voor een retourtje.
Zoek je vliegticket via skyscanner. Vervolgens kan je deze gemakkelijk boeken via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Frankrijk is een overwegend christelijk land en dat zie je aan de vrije feestdagen. Daarnaast kent Frankrijk best wel wat vakanties die overeenkomen met de Nederlandse en Belgische! Verwacht in de zomervakanties een grote drukte door de grote hoeveelheid toeristen. In de kerstvakantie kan het in Parijs ook vrij druk zijn. De vrije feestdagen van Frankrijk zijn:
- 1 januari – nieuwjaarsdag
- Goede vrijdag
- Eerste en tweede paasdag
- 1 mei – dag van de arbeid
- 8 mei – V-dag (overwinnings-dag)
- Hemelvaart
- Pinksterzondag en pinkstermaandag
- 14 juli – dag van Bastille
- 15 augustus – Mariahemelvaart
- 1 november – allerheiligen
- 11 november – wapenstilstand
- 25 & 26 december – kerst
Gemiddelde kosten en budget in Frankrijk | informatie
Frankrijk is iets goedkoper dan Nederland. Je kan zelfs vrij goedkoop op vakantie gaan hier als je de zomervakantie vermijdt. Wanneer je gaat kamperen en zelf voor je eten zorgt kan je minder dan 20 euro per dag kwijt zijn! Mocht je daarentegen graag wat luxe willen kost het je uiteraard meer. Rondreizen door Frankrijk kan niet zonder een auto. Mocht je met je eigen auto gaan is een goede verzekering prettig. Zo niet dan is een all-inclusive verzekerde auto erg handig. Zo’n auto kan je het beste boeken via sunnycars.
Backpackers geven zo’n 20 tot 40 euro per dag uit. In Parijs geef je overigens wel wat meer uit, reken daarop zo’n 60 euro per dag! Voor die 20 tot 40 euro per dag heb je een leuke kampeerplek of een hostel. Je zorgt wel zelf zo veel mogelijk voor eten.
Flashpackers zullen gemiddeld gezien zo’n 50 tot 70 euro per dag uitgeven. Hiervoor heb je een prettige, maar simpele privékamer en kan je genoeg leuke dingen ondernemen. Daarnaast kan je zo nu en dan eens uit eten in een restaurant.
Luxe reizigers hebben in Frankrijk erg veel keuze! Er zijn fantastische hotels die alle luxe van de wereld hebben. Verwacht dat je zo’n 100 tot 125 euro per dag zeker uit gaat geven. Je hebt dan een luxe kamer met alle ruimte die je nodig hebt.