Rusland, het gigantische Rusland. De plek waar alles nog toendra, bossen en verlaten gebieden is. Het land van de tsaar, de oorlogen en nog veel meer! Natuurlijk is Rusland ook het land met de transmongolië expres: een van de tofste treinreizen ter wereld! Hier vind je alle informatie om je reis naar Rusland voor te bereiden.
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Rusland is een relatief koel land. In de winters kan het er zelfs extreem koud worden. In de zomer daarentegen, kunnen de temperaturen wel oplopen! De beste periode om Rusland te bezoeken is in de lente, zomer of vroege herfst. Het is er dan een redelijke temperatuur en je kan er dan goed rondreizen. In de winter wil je in veel gebieden van Rusland niet komen. Een stedentrip naar Moskou (en St. Petersburg) kan uiteraard wel gedurende het hele jaar.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Voor heel Rusland geeft het ministerie van buitenlandse zaken aan dat er veiligheidsrisico’s zijn. Voor de zuidwestelijke regio’s die grenzen aan Georgië, Armenië en Azerbeidzjan geldt een “niet reizen” advies. Hier is de kans op terroristische aanslagen vrij hoog. De rest van het land heeft ook een enigszins verhoogde kans op aanslagen. Op de plekken waar veel toeristen komen zijn zakkenrollers en tasjesdieven actief. Mocht je met een eigen auto naar Rusland gaan dan is het belangrijk om rekening te houden met “kentekendiefstal”. Criminelen halen dan de kenteken van je auto af en die moet je vervolgens terug kopen. Kijk voordat je op reis gaat naar het laatste reisadvies.
Visum & maximale verblijfsduur
Je hebt voor Rusland een visum nodig. Dit is een vrij ingewikkeld proces als je er langer dan 8 dagen wilt blijven. Mocht je er maximaal 8 dagen willen blijven, dan kan je een e-visum aanvragen. Veel mensen kiezen ervoor om een visumbureau in te schakelen voor hun visum naar Rusland. Mocht je het zelf willen regelen, lees dan hoe je dit doet.
Verplichte inentingen in Rusland | informatie
Alhoewel Rusland officieel geen verplichte vaccinaties heeft, zijn er wel 2 die sterk worden aangeraden aan alle reizigers. Het gaat daarbij om de inentingen tegen hepatitis A en DTP (difterie, tetanus en polio). Die kan je halen bij het vaccinatiecentrum. Verder komen in het land ook nog hepatitis B, tekenencefalitis, Japanse encefalitis, tuberculose en rabiës voor. Vraag bij het vaccinatiecentrum na of jij daartegen inentingen nodig hebt.
Mocht je in de zomer gaan, dan kan DEET of andere anti-muggenspray erg fijn zijn. Alhoewel de muggen hier geen ziektes dragen, zijn het er wel erg veel. Zeker in vochtige gebieden buiten de steden.
Vliegtickets richting Rusland | informatie
Vliegen naar Rusland kan al vanaf iets meer dan 100 euro! Je pakt dan een directe vlucht vanaf Amsterdam of Eindhoven richting Moskou. Reken er op dat je dan zo’n 3,5 uur in het vliegtuig zit. Vaak moet je de ruimbagage er nog wel bijbetalen!
De beste vliegtickets vind je via skyscanner. Boek ze vervolgens gemakkelijk via vliegwinkel of tix.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Rusland is een orthodox christelijk land en dat merk je wanneer je daar bent! Daardoor kennen ze ook verschillende christelijke feestdagen die worden gevierd. De volgende vrije feestdagen hebben ze in Rusland:
- 1 januari – Nieuwjaarsdag
- 2-6 & 8 januari – vakantiedagen
- 7 januari – orthodox kerst
- 23 februari – beschermer van het vaderland
- 8 maart – internationale vrouwendag
- 1 mei – dag van de arbeid en de lente
- 9 mei – overwinningsdag
- 12 juni – Rusland dag
- 4 november – dag van de eenheid
Gemiddelde kosten en budget in Rusland | informatie
Rusland is niet het goedkoopste land om in rond te reizen, alhoewel het er vanaf hangt wat je doet. Wanneer je kleine afstanden aflegt en alles goedkoop doet, dan is het één van de goedkopere landen ter wereld.
Backpackers kunnen in Rusland reizen voor 20 tot 30 euro per dag. Je doet dan wel alles zo goedkoop mogelijk! Slapen in hostels, met het openbaar vervoer reizen en goedkoop eten hoort er dan allemaal bij. Daarnaast doe je maar weinig betaalde activiteiten.
Flashpackers geven dan weer eerder 40 tot 50 euro uit per dag. Dit verschil zit hem voornamelijk in hoeveel je je verplaatst en hoeveel gebieden je bezoekt. Daarnaast slaap je in privékamers en eet je in iets luxere restaurants.
Luxe reizigers geven zo’n 60 euro per dag uit. Dit is zelfs een vrij gemiddeld budget als je gewoon vakantie wilt. Uiteraard kan je zoveel uitgeven als je wilt, want er zijn prachtige luxe accommodaties! Naast de ontzettend luxe en lekkere restaurants.