Slovenië is een prachtig land met grotten, bossen en beren! Om maar snel een paar dingen te noemen. Uiteraard heb je hier nog veel meer te doen. Zo kan je kastelen ontdekken, heb je mooie kerken en prachtige natuur. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt voordat je op reis gaat naar Slovenië. Benieuwd naar een leuke route door Slovenië? Kijk dan naar mijn aangeraden route!
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Slovenië is een land waar het in de zomers lekker warm wordt en in de winters niet al te koud. Zeker aan de kust blijft het gedurende het jaar een prettige temperatuur. Wel kan het in de winters vriezen in de bergen in het binnenland. Verwacht zeker in de winter dus sneeuw. De beste periode om te reizen is waarschijnlijk de lente tot de herfst. Dan is de temperatuur goed en is er genoeg te zien en te doen.

Officieel reisadvies ministerie BuZa
Slovenië is een erg veilig land om in te reizen. Volgens het ministerie van buitenlandse zaken zijn er geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Het land is stabiel en in een economisch groeiproces. Wel is het handig om van tevoren na te kijken of het advies is veranderd. Doe dit op de website van BuZa.
Visum & maximale verblijfsduur
Slovenië ligt in het schengengebied en daarom is het niet nodig om een visum te halen voor Slovenië. Behalve als je van buiten de EU bent, dan moet je er wel een regelen. Dit visum is dan normaal gesproken geldig voor 90 dagen in het schengengebied. Doordat slovenië ook bij de EU hoort kan je er zelfs werken als je dit wilt.
Verplichte inentingen in Slovenië | informatie
Alhoewel Slovenië een erg veilig land is, is het wel aan te raden een aantal inentingen te halen. De belangrijkste twee inentingen die worden aangeraden zijn Hepatitis A en DTP. Alhoewel ze niet verplicht zijn is het onverstandig ze niet te halen. Doe dit bij het vaccinatiecentrum.
Dan zijn er nog drie inentingen die in specifieke, persoonsgebonden, gevallen gegeven worden. Daarbij gaat het om Hepatitis B, tekenencefalitis en rabiës. De laatste twee worden vaak aangeraden wanneer je erg veel tijd in de natuur door gaat brengen. Zeker in de zomer!
Vliegtickets richting Slovenië | informatie
De hoofdstad van Slovenië, Ljubljana, is gemakkelijk te bereiken met het vliegtuig. Je vliegt vanaf ongeveer 50 tot 60 euro al retour richting Ljubljana vanuit Amsterdam. Uiteraard stijgen de prijzen enigszins in de zomer, dus hou daar rekening mee. Je moet iets minder dan 2 uur in het vliegtuig zitten. De prijzen zijn wel afhankelijk van de luchtvaartmaatschappij en de periode waarin je dus vliegt.
Je zoekt je vliegtickets het gemakkelijkste via skyscanner. Boek ze vervolgens via tix of vliegwinkel.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Slovenië kent maar liefst 11 verschillende momenten waarop iedereen vrij is. Winkels zijn dan vaak gesloten en er gebeurt niet zo veel. Daarnaast kennen ze een zomervakantie en een vrije periode rondom kerst! Zeker in de zomer kan Slovenië vol raken met toeristen. Zowel uit het buitenland als uit Slovenië zelf. Dit seizoen loopt in sommige natuurgebieden door tot in september vanwege het berenseizoen!
De vrije dagen in Slovenië zijn:
- 1 & 2 januari – nieuwjaarsdag
- 8 februari – Sloveense culturele vakantie
- Eerste en tweede paasdag
- 27 april – dag van opstand tegen de bezetting
- 1 & 2 mei – May day vakantie
- Pinksteren
- 25 juni – dag van de staat
- 15 augustus – Mariahemelvaart
- 31 oktober – dag van de reformatie
- 1 november – allerheiligen
- 25 en 26 december – kerst
Gemiddelde kosten en budget in Slovenië | informatie
Slovenië is voor Europese begrippen geen extreem duur land. Toch is het niet meer het goedkope land dat het ooit was. Toerisme wordt hier steeds populairder en het land ontwikkelt zich zeer goed. Als backpacker is het soms wat lastig hier hostels te vinden. Kamperen kan dan weer heel erg gemakkelijk! Rondreizen kan bijna niet zonder auto. Een all-inclusive auto huur je gemakkelijk via sunnycars. Dan ben je volledig verzekerd. De kosten liggen hiervoor rond de 20 euro per dag qua autohuur zonder benzine. De kosten hieronder zijn zonder de kosten van de auto.
Backpackers kunnen tussen de 30 en de 45 euro per dag uitgeven. Dit is een beetje afhankelijk waar je heen wilt en wanneer je Slovenië ontdekt. In de zomer is het namelijk duurder. En steden zijn beduidend goedkoper dan landelijke gebieden. In landelijke gebieden moet je zelf koken en kamperen. In de steden kan je hiervoor in hostels slapen en goedkoop eten.
Flashpackers kunnen verwachten ongeveer 50 tot 60 euro per dag uit te geven. Je slaapt dan in goedkope privékamers en eet in goedkope restaurants. Wel doe je zo nu en dan een tour met een gids. In landelijke gebieden zal je voor dit budget in goedkope kamers kunnen overnachten en uit eten kunnen gaan. Maar dan hou je relatief weinig geld over voor excursies.
Luxe reizigers kunnen met 100 euro per dag riant leven. Dan zit je in een leuk hotel met fijne kamers. Daarnaast zal je in de wat duurdere restaurantjes kunnen eten.