Reizen naar Australië is uiteraard fantastisch. Er is geen groter eiland dat eigenlijk een continent is. En het hele land bestaat uit prachtige gebieden. Om je reis naar Australië gemakkelijker te maken vind je hier alle informatie die je nodig hebt om je reis te plannen. Op zoek naar een goede route in Australië? Kijk dan naar mijn aangeraden reisroute in Australië.
Klimaat & weer – de gunstigste periode om te reizen
Aangezien Australië zo’n gigantisch land is verschilt het klimaat nogal. Hieronder zie je daarom twee grafieken. De eerste is van Sydney, wat 4 seizoenen kent. De grafiek daaronder is van Cairns met twee seizoenen: een nat en een droog.


Officieel reisadvies ministerie BuZa
Australië is een heel erg veilig land. Er geldt al sinds een heel lange tijd een reisadvies zonder bijzondere veiligheidsrisico’s. Een enkele keer gaat er wel iets mis, maar er is zelden geweld. Kijk altijd even voor het laatste nieuws op de website van het ministerie van buitenlandse zaken.
Visum & maximale verblijfsduur
Wanneer je naar Australië reist heb je een visum nodig. Dit visum, eVisitor, kost je niks en staat je toe om tot 3 maanden in het land te blijven per bezoek. Je kan dan 12 maanden het land in en uit reizen en telkens mag je 3 maanden blijven. Het visum moet je online aanvragen via de officiële website. Daar kan je ook alle voorwaarden lezen van het visum.
Mocht je langer willen blijven in Australië, dan is dat ook mogelijk. Kijk hiervoor even rond op de website welk visum het beste bij jou past. Mocht je onder de 30 jaar oud zijn en in Australië willen werken, vraag dan een working holiday visum aan. Ze kunnen bij alle visa je om een uitreisticket vragen. Mocht je dit niet hebben, dan moet je voldoende geld hebben om er één te kopen.
Verplichte inentingen in Australië | informatie
In Australië zijn er geen verplichte inentingen die je moet hebben. Het is echter vaak wel aan te raden om ingeënt te worden tegen hepatitis A en B. Zeker wanneer je een tussenstop maakt ergens in Azië. Gele koorts is de enige inenting die mogelijk verplicht is. Deze is namelijk verplicht wanneer je uit een gebied komt met gele koorts.
Ziektes die voorkomen in het land zijn dengue (in het tropische noorden) Japanse encefalitis en rabiës. Een rabiësinenting is zeker aan te raden wanneer je veel in de natuur zit.

Vliegtickets richting Australië | informatie
Vliegtickets richting Australië beginnen over het algemeen bij een prijs van ongeveer 700 tot 800 euro. Hiervoor vlieg je waarschijnlijk richting Melbourne of Sydney en weer terug. Dit is voor tickets in het absolute laagseizoen. Wanneer je zoekt naar vliegtickets in vakanties kost het snel 1000 tot 1200 euro per persoon! Hoe duur het uiteindelijk precies is hangt af van de maatschappij en de vluchtduur. Verwacht zeker een dag onderweg te zijn! Mocht je willen dan kan je ook twee losse vliegtickets boeken. De eerste naar Kuala Lumpur en dan vervolgens met AirAsia door richting Australië.
Vliegtickets zoek je het beste via Skyscanner. Boek ze vervolgens via vliegwinkel of tix.
De feestdagen, vakanties en vrije dagen
Hoe de feestdagen, vrije dagen en vakanties precies vallen verschilt nogal in Australië. Het verschilt per jaar en per staat welke dagen officiële feestdagen zijn. Er zijn wel een aantal standaard dagen elk jaar en in elke staat:
- 1 Januari – nieuwjaarsdag
- 27 Januari – Australia day
- 25 April – ANZAC day
- 25 December – kerst
- 26 December – Boxing day
Daarnaast heb je nog verschillende vrije dagen. Kijk op de fairwork website om te weten welke dagen dit zijn per jaar. Kijk naar de schoolvakanties via public holidays.
Gemiddelde kosten en budget in Australië | informatie
Australië is een duur land! De afstanden die je af moet leggen zijn groot en het is een ontwikkeld land. Je kan hier reizen per greyhound bus of met je eigen auto die je kan huren of kopen. Als reiziger is een auto kopen niet goed te doen. Hou er dus rekening mee dat Australië niet goedkoop is.
Backpackers zullen ongeveer 50 euro per dag kwijt zijn. Hiervoor reis je met anderen samen of ga je met de greyhound bus. Je slaapt in hostels en doet zo nu en dan een activiteit. Waarschijnlijk zorg je vaak voor je eigen eten.
Flashpackers zullen ongeveer 85 euro per dag kwijt zijn. Hiervoor kan je een auto of camper huren. Met de auto slaap je op kampeerplaatsen of in hostels. Zo nu en dan een hotel of airbnb is dan ook mogelijk. Je regelmatig voor je eigen eten.
Luxe reizigers zullen gemakkelijk 125 euro of meer kwijt zijn. Hiervoor kan je wel altijd in hotels slapen, kan je een 4×4 huren (wat veel voordelen heeft) en reis je in wat meer luxe. Daarnaast kan je vaak uit eten gaan.